НАП обяви, че е внедрила нова електронна услуга - Справка

...
 
НАП обяви, че е внедрила нова електронна услуга - Справка
Коментари Харесай

НАП пусна е-приложение за лов на мними ревизори

 
Национална агенция за приходите разгласи, че е внедрила нова електронна услуга - " Справка за предоставените инспекции и проверки “. Целта е данъкоплатците да могат да ревизират онлайн дали в действителност са обект на внимание от страна на приходната организация, или подправени " инспектори " се пробват да се доберат до банковите им сметки. Очевидно опитите за измами толкоз са зачестили, че са принудили Национална агенция за приходите да вземе ограничения.

 Резултат с изображение за Национална агенция за приходите

Най-скандалният случай, на който самата Национална агенция за приходите даде публичност през октомври, е от лятото. Тогава стотици клиенти на пловдивската данъчна дирекция в цялата страна получиха имейли, уведомяващи ги за предстояща проверка. Писмата приканваха получателите - както фирми, по този начин и физически лица, да се явят в 14-дневен период в поделението на организацията в Асеновград при главен инспектор по приходите Момчил Тодоров, като носят документи за идентичност и набор от документи, които могат да се изтеглят от оповестен в имейла линк. Цитираше се и номер на заповед, издадена на 16 юли от контрольор Веселина Букова.

След следствие от Национална агенция за приходите оповестиха, че такива чиновници не съществуват. И обясниха, че казусът е " злонамерена офанзива, уронваща престижа на институцията. Не отваряйте такива писма, това е класическа форма на „ фишинг “ офанзива, посредством която се цели опит за кражба на персонална информация в интернет - потребителски имена за достъп, пароли, банкови сметки и така нататък ", разясниха от Национална агенция за приходите.

Ето че в този момент са въоръжили данъкоплатците с опция да създадат мигновено информация, в случай че се усъмнят, че са попаднали във фокуса на лъжец, който се показва за контрольор по приходите. Е-услугата, която разрешава такава инспекция, е със свободен достъп на портала за https://nap.bg/. При подаване на електронна поръчка за информация би трябвало да се посочи уникален идентификационен код (УИН) на проверката/ревизията, който се получава след назначението й, и идентификационен номер  на лицето, което желае справката - ЕГН, БУЛСТАТ или ЛНЧ (за чужденци).

Освен това данъкоплатците могат да създадат информация и във всяка териториална дирекция и офис, припомнят от Национална агенция за приходите. За задачата още веднъж се показват УИН на проверката/ревизията и идентификатор на лицето.

" Чрез получената информация проверяваното лице може да се увери, че инспекцията е същинска, а не е обект на злонамерени дейности, в детайли да се запознае с типа и обсега на проверката, периода, екипа и изложение на производството и да получи богата спомагателна информация по отношение на законовата рамка на контролните производства ", акцентират от Национална агенция за приходите.

 

УЛОВКИ

Още през 2014 година плъзнаха фалшиви имейли, с които измамници, представящи се за чиновници на Национална агенция за приходите, се опитваха да се доберат до данни за банкови сметки и карти. Писмата твърдяха, че приходната организация желае да възвърне надвзети налози. Към тях имаше атачмънт с " указания " и линк, водещ към английската версия на уеб страницата на организацията, където се изисква попълване на банкови данни за превеждане на парите.

Други лъжливи електронни писма пък уведомяваха данъкоплатци, че защото са търгували с криптовалута, дължат Данък добавена стойност. Мейлите бяха съпроводени със " известие за непринудено осъществяване ", описващо сякаш от името на НАП размера на отговорностите, номера на изпълнителното дело и банковата сметка за наложително събиране на обществени вземания. " При непогасяване на задълженията доброволно в дължимия период - 7 дни след приемането на поканата, задължението ще бъде събрано наложително от държавата заедно с лихвите и разноските ", гласеше подправеното писмо. Тогава от Национална агенция за приходите посъветваха " поканените " незабавно да изтрият писмото, а в случай че към този момент са го отворили, да сканират компютъра си с настояща версия на антивирусна стратегия. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР